Ungdommen sprudler i Team Esbjerg: Det er kun de første skridt
Alle tre ungdomsårgange i Team Esbjerg udvikler sig i pendulfart både på og uden for banen, og det er ikke kun diverse ungdomshold, der får glæde af det. Det samme gør seniorholdene

Der sker ting og sager bag gardinerne i og omkring Team Esbjerg HK, hvor man især på ungdomsholdene på U15, U17 og U19 har gjort flere spændende og interessante tiltag, der allerede har båret frugt.

Et af de tiltag, man har gjort for at forbedre forholdene, miljøet, kulturen og i det hele taget ungdomshåndbolden i Team Esbjerg HK er fuldtidsansættelsen af talentansvarlig Simon Færgemann, der blandt andet har været med til at skabe en rød tråd mellem de forskellige ungdomshold og hele vejen op til seniorafdelingen.

  • Hvis vi skal starte med vores ungdomshåndbold, har vi i år haft tre U15-hold, to U17-hold og sådan lige lidt over et U19-hold. De har jo så spillet med omkring vores 3. division, hvor vi har været igennem en positiv rejse. I starten gav vi dem nogle oplevelser i form af at de fik lov at prøve kræfter med seniorhåndbold, lyder det fra Simon Færgemann.

En såkaldt win-win-situation, der hurtigt skulle vise sig at være frugtbart for alle parter. Kigger man på de sportslige resultater, er der da heller ikke nogen tvivl om, at samarbejdet mellem ungdomsholdene og seniorholdet har været en stor succes.

  • De har været så dygtige, at vi set over hele sæsonen har haft over 30 ungdomsspillere på vores 3. divisionshold. Altså U17- og U19-spillere, som har været med til at bære holdet op i 2. division.
  • Det er da langt fra kun inde på halgulvet, at man har været dygtige. Uden for banen har man nemlig også haft arbejdshandskerne på, og det er netop dét arbejde, der har skabt fundamentet for den sportslige succes.
  • De tiltag, vi har gjort, der har været noget omkring vores kultur, især i forhold til styrketræning, som vi har gået sindssygt meget op i. Før i tiden var vi nede ved Emcare, hvilket betød at vi ikke lå lokalt. Nu har vi haft held med at få et styrketræningsrum ind her i Dokken, som betyder, at hver gang vi træner her i Dokken, har vi også muligheden for at opkvalificere den fysiske træning.
  • De kender hinanden på kryds og tværs, og de ser hinanden banke igennem i styrketræningslokalet. Så har man lige en træning, hvor alle fløjene træner sammen, og så lærer man nogle af de andre fløjspillere at kende

Den nye lokation af styrketræningsrummet har da også allerede været med til at give grobund for en sundere hverdag, der er til gavn for både pigernes fritidsliv såvel som de sportslige resultater.

  • Det har også betydet at før i tiden, da vi var nede ved Emcare onsdag og fredag, der trænede pigerne mandag, tirsdag og torsdag, hvilket betød, at de i princippet ikke havde nogen fridage i løbet af en uge, så man havde ikke tid til at lave noget ved siden af
  • Nu kan man styrketræne før eller efter en håndboldtræning, ligesom man også kan gøre det i forbindelse med en morgentræning, så det er frigjort fra flere forskellige aftener, hvilket har været med til at styrke den mentale sundhed. Det betyder også, at man kan øge mængden af styrketræning, da det ikke er lige så krævende tidsmæssigt, som tilfældet var tidligere.

Får tips og tricks fra øverste hylde


Selvom de fleste unge håndboldspillere hellere vil løbe rundt i halen og træne smarte finter og finurlige skud, kræver det lige så lang tid i styrkelokalerne, som ude på banerne, hvis man vil nå hele vejen til toppen.

Det er man meget bevidste om i Team Esbjerg HK, hvorfor man har fået to erfarne kræfter, der ved alt om hvad det kræver at begå sig i elitehåndbold, til at give en hjælpende hånd til de mange talenter i klubben uden for banen.

  • Så har vi fået tilknyttet Marcus Mørk og Jane Schumacher. Markus Mørk spiller på Ribe Esbjergs herrehold, og Jane Schumacher er tidligere landsholdsspiller, og har også en god karriere bag sig.
  • De har været sindssygt gode for miljøet omkring styrketræningen i forhold til programmer, og har været nogle, som spillerne har kunne spejle sig i, og så er de bare nogle fantastiske mennesker.

Marcus Mørk og Jane Schumacher ved om nogen, hvad det kræver at kunne klare sig godt i den professionelle del af håndbolden.

Marcus kommer med sine 36 år med masser af erfaring i bagagen, der blandt andet tæller klubber som Viborg HK, Aalborg Håndbold og Skanderborg Håndbold. Jane er 35 år og har også været rundt omkring i både dansk- og internationalt håndbold, ligesom at hun står noteret for 24 landskampe for Danmark.

Svarer til at talentudvikle til Real Madrid


Der er dog et stykke vej fra U15-håndbold i Team Esbjerg til de CV, som både Marcus Mørk og Jane Schumacher kan præsentere. Ligeledes er der et stykke vej fra U15-håndbold til et af verdens bedste håndboldhold på seniorplan.

  • Når vi talentudvikler til Team Esbjerg, så svarer det til at talentudvikle til Real Madrid, hvis man skal drage parallel til fodboldverdenen. Vi har kvalificeret os til final four de tre seneste år i Champions League, så vi er bevidste om, at hvis vi skal lave en spiller, der går ind i start-syveren, så skal det godt nok være en spiller, der har vanvittigt meget talent.

Men mindre kan også sagtens gøre det, og det er her, at seniorholdet, der netop er rykket op i 2. division, kommer ind i billedet. Samarbejdet mellem ungdomsholdene og 2. divisionsholdet har, som nævnt tidligere, vist sig ganske frugtbart.

  • Også fordi de er så unge, og derfor er det godt, at vi har et 2. divisionshold, hvor de kan få noget erfaring på seniorniveau. Vi håber jo også på at kunne give dem det rigtige miljø og set up, og forhåbentligt over tid kan vi skrive en ungdomskontrakt med nogen, leje dem ud, så de kan blive modnet et sted, der måske ikke lige er Team Esbjerg. og så kan de komme tilbage og blive en del af Team Esbjerg.
  • Vi satser jo også på at lave en rigtig dygtig ungdomsspiller, der kan være en fast del af truppen.

Flere af Team Esbjergs egne ungdomsspillere har da også fået snerten af, hvad det vil sige at spille håndbold på det allerhøjeste seniorniveau. Hele otte talenter har det sidste år været i spil for førsteholdet.

  • Hvis man bare kigger på de seneste tolv måneder, har vi haft otte ungdomsspillere, der har fået debut hos ligadamerne, og det synes vi jo også er superflot, og det tror vi ikke, at der er mange andre klubber, der kan prale af.
  • Så det er helt klart en drøm, at vi gerne vil have dem derop, men vi er også bevidste om, at det er håndboldens svar på Real Madrid, så man skal være vanvittig god for at komme ind i en start-syver. Lige nu har vi en ungdomsspiller, der er andetvalg på venstre fløj fx.

Er kun lige begyndt


Ja, selvom man allerede på nuværende tidspunkt kan se flotte resultater over hele paletten, så er det blot den spæde start for, hvad man har på tegnebrættet til fremtiden.
Netop fremtiden ser da også lys ud for Team Esbjerg HK’s talenter, hvilket kommer ganske klart til syne på diverse udvalgte hold, hvor adskillige af klubbens egne talenter er repræsenteret.

  • Når vi kigger på udvalgte hold, har vi bare i år haft 27 spillere med på udvalgte hold, og det er et meget pænt tal.
  • Der kan vi godt se, at der sker noget, men vi har også en følelse af, at vi ikke er kommet ordentligt i gang endnu. Det her er bare den sprøde start, og vi kan måske lige se tippen af isbjerget. Vi kan godt mærke, at vi bærer frugterne af de små tiltag, vi har høstet, men vi kan også kigge ind i, at når det er på sit år fire, vil det her miljø virkelig være skarpt og toptrænet, fordi det først lige er gået i gang.

Hvor mange spillere har I tidligere haft på udvalgte hold?

  • Hold, man bliver udtaget til i forbundsregi og altså ikke bare i klubregi.For bare fire år siden havde vi to spillere på udvalgte hold, men der skal det også siges, at der er sket nogle tiltag i DanskHåndbold, der gør, at der er kommet det, der hedder regional træning, der betyder, at der er flere, der får muligheder for det, men hvis vi sammenligner os med de andre topklubber, synes jeg vi ligger og er på det niveau vi ser de bedste miljøer i DK er på.
Faktaboks: Udvalgte hold er regionale træninger, medielejre, nationale samlinger og ungdomslandshold. Hold, man bliver udtaget til i forbundsregi og altså ikke bare i klubregi.

Satser I så på at have endnu flere spillere med på udvalgte hold om yderligere fire år?

  • Jeg synes, at hvis vi kan ligge omkring 27, vil jeg være meget tilfreds, men jeg vil ikke se det som urealistisk, at vi over tid vil få flere end 27 med, afslutter Simon Færgemann.

Næste uge kan du læse meget mere om, hvilke kulturelle ændringer, der er blevet foretaget i klubben i bestræbelserne på et bedre træningsmiljø.

Her løfter vi blandt andet løfter sløret for, hvorfor Team Esbjerg skiller sig ud ved ikke at have et akademi, men i stedet tyr til andre metoder, der kan være bedre for den enkelte spiller. Læs meget mere om det i den nærmest fremtid på www.teamesbjerghk.dk eller på vores Facebook-side.